Enrawood gaat over hout… Klankhout of tonewood voor de bouw van akoestische gitaren om precies te zijn. Sommige producten – toetsen, kopfineer, stootranden en dergelijke – zijn ook geschikt voor elektrische gitaarbouw. Net zo goed als er vaak mogelijkheden zijn voor andere akoestische instrumenten als mandolines, luiten, ukeleles, lap steels en dergelijke.

Na zeventien jaar als gitaarbouwer, reparateur en handelaar in klankhout onder de naam ‘Lion Guitars’ te hebben gewerkt is de focus nu volledig verschoven naar hout. Dat is een specialisme; om de kennis die het vergt, maar ook om de nadrukkelijke keuze dat bij Enrawood voornamelijk hout wordt verhandeld voor akoestische gitaren. Hoewel vanwege de vraag naar materiaal voor andere instrumenten ook dat in toenemende mate op voorraad is.

Hout wordt – waar mogelijk – zorgvuldig en persoonlijk geselecteerd. Soms is het al gezaagd in de juiste afmetingen. Maak vaaIMG_9618k ook ingekocht als grote balken die dan deels zelf verzaagd worden tot prima klankhout. Custom afmetingen zijn soms op verzoek te realiseren.

Een ander aspect binnen Enrawood is de zoektocht naar bruikbare alternatieven voor hout voor muziekinstrumentbouw. Onze wereld wordt langzaamaan leeg geplunderd, regenwouden worden nog steeds op grote schaal gekapt. Steeds meer (voornamelijk) tropische houtsoorten worden op de ‘CITES lijst van bedreigde soorten geplaatst of zelfs verboden voor handel. Bekende voorbeelden daarvan zijn Rio palissander en Honduras mahonie, maar sinds 2 januari 2017 staan alle palissandersoorten en Bubinga eveneens op de lijst.

Als experiment heb ik in mei en juni van 2015 een gitaar gebouwd met bamboe achter- en zijbladen. Doel was en is het aantonen dat bamboe een bruikbaar alternatief is. Ook een tweede exemplaar wordt gebouwd. Bamboe is een grassoort en groeit in drie tot vijf jaar tot een formaat dat gebruikt kan worden voor panelen van gelamineerd bamboe. Dat maakt de toevoer en beschikbaarheid van het product nagenoeg onuitputtelijk. Op de facebookpagina van Enrawood staat het bouwverslag van de eerste gitaar van bamboe. facebook/enrawood

Een bijkomend product is de levering van mes schalen voor messenbouw. Enerzijds ontstaan uit de gedachte dat zaagresten goed gebruikt kunnen worden voor andere toepassingen. En anderzijds ingegeven door een interesse in bushcraft uitrusting, waarbij handzame, goed in de hand liggende messen een allround werktuig zijn.

Enrawood biedt geen kunststof producten aan als substituut voor bijvoorbeeld onderdelen als stootranden. Evenmin hardware als fretdraad of stemmechanieken. Bij Enrawood wordt het specialisme gekenmerkt door uitsluitend hout, door expertise en passie voor het materiaal.